Een tegenprestatie voor uw uitkering

Een tegenprestatie voor uw uitkering

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, kan de gemeente u vanaf 1 januari 2015 vragen daarvoor een tegenprestatie te leveren. Die tegenprestatie is naar vermogen (u doet wat u kunt) en bestaat uit onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving.

De gemeente bepaald zelf de vorm, omvang en duur van de tegenprestatie en legt dit beleid vast in een verordening. Daarbij houdt de gemeente rekening met uw situatie.

Hoe komt u aan een tegenprestatie? Er zijn verschillende mogelijkheden. De gemeente heeft een klus voor u of u kiest uit een aantal activiteiten. U mag ook zelf een voorstel voor een tegenprestatie doen. Als u zelf iets uitkiest, zoek dan een organisatie of vereniging die u aanspreekt. U kunt ook contact opnemen met Vrijwilligers053. Bezoek voor meer informatie de website www.vrijwilligers053.nl

Werkt u niet mee? In dat geval kan de gemeente u een maatregel opleggen, bijvoorbeeld een (tijdelijk) lagere uitkering of helemaal geen uitkering.

Wat is een tegenprestatie?

  •  Het is een activiteit voor een paar uur per dag of per week.
  •  Het is een activiteit voor enkele weken of maanden, dus niet voor lange tijd.
  •  Het is geen werk waarvoor u eigenlijk betaald moet worden. Het mag dus geen ‘gewone’ baan zijn.
  •  Het hoeft geen activiteit te zijn waarmee u uw kansen op betaald werk vergroot.
  •  De activiteit mag uw kansen op betaald werk ook niet in de weg zitten.
  •  U bent in staat de activiteiten te doen. Dat betekend dat de gemeente bij een tegenprestatie rekening moet houden met:

- lichamelijke of psychische beperkingen;
- zorg voor (jonge) kinderen;
- zorg voor hulpbehoevende partner of familielid (mantelzorg);
- uw beheersing van de Nederlandse taal;
- reistijd van uw huis naar de werkzaamheden.

Bron: Nieuwsbrief Werkplein Enschede

Schuldhulp

Wanneer uitgaven veel hoger zijn dan de inkomsten en de schulden de ondernemer boven het hoofd dreigen te groeien, bieden wij gespecialiseerde schuldhulpverlening aan. Voor deze specifieke vorm van schuldhulpverlening aan ondernemers met (problematische)schulden hebben wij zelf de benodigde kennis en expertise in huis. Ook kan, in samenwerking met ons administratief bedrijf, budgetbegeleiding en budgetbeheer ingezet worden. Wij doen er alles aan om de ondernemer in elke situatie een passend financieel arrangement te bieden.

lees meer >>

Jan 7, 2013

Kabinet regelt aftrek rente voor huizenverkopers met een restschuld

Dit voorstel hebben minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en staatssecretaris Weekers (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij geven daarmee gevolg aan een afspraak uit het Regeerakkoord. meer nieuws >>

Copyright 2012 Belana - Bewind     |     Ontwerp en ontwikkeling SILVERBEE