Overtredingen van uitkeringsregels worden strenger bestraft

Overtredingen van de uitkeringsregels worden strenger bestraft

Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld bestemd voor uitkeringen alleen terecht komt bij mensen die hier recht op hebben. Daarnaast is het moeilijk om uitkeringen in stand te houden als het geld bij de verkeerde mensen terecht komt. Het overgrote deel van de ontvangers van een uitkering houdt zich aan de regels. Een klein deel doet dat niet, voor dat deel worden de boetes verhoogd.

Bij welke situaties moet u extra alert zijn ?

Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot het normbedrag dat in uw persoonlijke situatie geldt om rond te komen. Wijzigingen in uw situatie moeten daarom altijd direct doorgegeven worden. Het kan gebeuren dat mensen onbewust die uitkeringsregels overtreden, dus wees alert op de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.

Verandering in uw leefsituatie.

De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Bent u alleenstaand, of woont u samen ? Als u samen woont kan uw uitkering namelijk lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Dus als er iets verandert in uw leefsituatie moet u dat melden.

Het verrichten van betaald werk.

Klust u zo nu en dan bij ? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau ? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw ? Als u daar geld voor krijgt dan bent u aan het bijverdienen. U bent verplicht al uw inkomsten te melden aan de gemeente.

Het hebben van eigen vermogen.

Als u een bijstandsuitkering ontvangt mag de waarde van uw bezittingen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Denk hierbij aan spaargeld, aandelen maar ook zaken als dure apparatuur, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen (koop) woning gelden aparte regels.

Wat houden de strengere straffen in ?

Bij het overtreden van de uitkeringsregels moet u het teveel ontvangen geld volledig terugbetalen. Daar bovenop krijgt u nog een keer hetzelfde bedrag als boete. Als u opnieuw in de fout gaat wordt de boete nog hoger, namelijk 150 %. Daarnaast kan de gemeente na de tweede overtreding uw uitkering maximaal 3 maanden stop zetten.

 

Zo voorkomt u problemen

Geef wijzigingen in uw situatie direct door met het wijzigingsformulier. Het is ook belangrijk dat u inkomsten uit werk of een bijverdienste opgeeft met het inkomstenformulier. Tot 31 januari 2013 kunt u verzwegen informatie of inkomsten melden zonder het risico van een hoge boete.

Schuldhulp

Wanneer uitgaven veel hoger zijn dan de inkomsten en de schulden de ondernemer boven het hoofd dreigen te groeien, bieden wij gespecialiseerde schuldhulpverlening aan. Voor deze specifieke vorm van schuldhulpverlening aan ondernemers met (problematische)schulden hebben wij zelf de benodigde kennis en expertise in huis. Ook kan, in samenwerking met ons administratief bedrijf, budgetbegeleiding en budgetbeheer ingezet worden. Wij doen er alles aan om de ondernemer in elke situatie een passend financieel arrangement te bieden.

lees meer >>

Jan 7, 2013

Kabinet regelt aftrek rente voor huizenverkopers met een restschuld

Dit voorstel hebben minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en staatssecretaris Weekers (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij geven daarmee gevolg aan een afspraak uit het Regeerakkoord. meer nieuws >>

Copyright 2012 Belana - Bewind     |     Ontwerp en ontwikkeling SILVERBEE